Transnistria afirmă că ajutorul militar UE către Republica Moldova contribuie la intensificarea tensiunilor

de: Cătălina Burghelea
05 05. 2022

Transnistria avertizează că ajutorul militar promis de Uniunea Europeană Republicii Moldova „contribuie la intensificarea tensiunilor şi interferează cu normalizarea situaţiei”. Afirmația îi aparține ministrului de Externe al regiunii, Vitali Ignatiev. Oficialul a descris incidentele recente din regiunea separatistă moldoveană drept „atacuri teroriste” din partea Ucrainei.

Avertisment lansat de Transnistria despre ajutorul militar al UE către Republica Moldova

Ministrul de Externe din Transnistria acuză că decizia Republicii Moldova de a adera la UE a fost luată „unilateral”, între cele două regiuni existând un conflict nerezolvat, care trebuie mai întâi soluționat. Abia apoi Moldova îşi poate decide „viitorul politic”, a declarat Vitali Ignatiev.

Situația din regiunea separatistă este „alarmantă”

Îngrijorarea că Republica Moldova ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina s-a amplificat în ultimele zile, după ce separatiştii pro-ruşi din Transnistria au acuzat guvernul de la Kiev de presupuse împuşcături, explozii şi incursiuni transfrontaliere cu drone.

„Situaţia este alarmantă pentru că Transnistria a suferit atacuri teroriste”, a relatat Ignatiev din Tiraspol, capitala regiunii.

Separatiștii pro-ruși dau vina pe Ucraina pentru exploziile recente

Oficialul a reiterat acuzaţiile anterioare ale separatiştilor, potrivit cărora Ucraina s-ar afla în spatele incidentelor misterioase de săptămâna trecută. Ministrul de Externe al regiunii a precizat că o altă dronă ucraineană înarmată cu explozibil a fost doborâtă de forțele separatiste.

„Sincer, nu văd niciun motiv pentru care partea ucraineană ar folosi astfel de metode împotriva Transnistriei. Transnistria nu ameninţă Ucraina. Am spus de mai multe ori că suntem un stat absolut paşnic”, a explicat Vitali Ignatiev.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a fost la Chișinău

Pe fondul intensificării tensiunilor în Transnistria, Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a vizitat, miercuri, 4 mai, capitala Republicii Moldova, Chişinău, în semn de solidaritate. Oficial a declarat că blocul comunitar ia în considerare acordarea unui ajutor militar suplimentar pentru a sprijini Moldova. Acesta nu a oferit detalii, dar autorităţile de peste Prut au spus că asistența Uniunii nu este de ordin letal.

 „Desigur, astfel de declaraţii, astfel de acţiuni nu îndeamnă la calm, ci, dimpotrivă, contribuie la intensificarea tensiunilor şi interferează cu normalizarea situaţiei”, a avertizat ministrul transnistrian de Externe, referindu-se la ajutorul militar suplimentar oferit de UE.

Ar putea Rusia să îşi folosească baza militară din Transnistria, pentru a ataca Ucraina?

Întrebat dacă poate exclude posibilitatea ca Moscova să îşi folosească baza militară din Transnistria, pentru a ataca Ucraina, Vitali Ignatiev a răspuns că nu poate vorbi în numele Kremlinului.

„Cred că, în aceste circumstanţe dificile, este important să fii extrem de atent în ceea ce priveşte declaraţiile. Şi chiar mai atent când vine vorba de acţiuni”, a subliniat Ignatiev în legătură cu remarcile unui general rus privind obiectivul Moscovei de a ocupa teritoriul ucrainean pentru a-l ataşa la Transnistria.

La finalul lunii aprilie, trei atacuri teroriste au avut loc în Transnistria: clădirea Ministerului Securității de Stat al PMR din Tiraspol, lângă o unitate militară din apropierea satului Parkany și turnul unui centru de radio și televiziune din apropierea satului Mayak. După aceste explozii, autoritățile transnistriene au emis alertă roșie de amenințare teroristă.